hit counter

Powered by web analytics software.

Sunday, February 21, 2010

ROH DAN SEMANGAT DEB MESTI ADA DAN DIPERKUKUHKAN DIDALAM MODEL EKONOMI BARU

Kemiskinan Melayu luarbandar yang masih ketaraBanyak pihak dari pembangkang mempertikaikan Dasar Enokomi Baru atas berbagai sebab dan alasan. Kita tidak hairan jika itu datangnya dari bangsa lain, namun jika ianya dari bangsa Melayu sendiri yang terpengaruh oleh bangsa lain untuk meruntuhkan bangsa sendiri kita jadi pelik dan kecewa.


Apakah kepentingan politik kepartian lebih diutamakan dari kepetingan anak bangsa sendiri? Janganlah gadaikan bangsa dan anak peribumi hanya kerana meraih keuntungan politik sendiri dan parti kerana jika sesuatu itu telah terlepas dari tangan kita, kita tidak akan mampu mendapatkannya kembali.


Saya berharap tilusan dibawah ini akan dapat memberikan penerangan jelas seterusnya kesedaran terhadap isu sebenar dan impak yang akan bangsa Melayu tanggung jika kita gagal kekalkan DEB ini secara jelasnya membantu anak bangsa dan peribumi.

Tun Razak telah menggubal suatu model pembangunan ekonomi yang tersohor iaitu Dasar Ekonomi Baru (DEB) untuk mengimbangi dan membantu pasaran supaya turut memikirkan tanggungjawab sosial. Tetapi selepas pilihanraya umum 2008 DEB terus dikritik dan ditentang dengan keras oleh pelbagai pihak. Dua alasan yang mereka berikan ialah:

1. Pertama, dasar itu bertentangan dengan peraturan ekonomi pasaran.

2. Kedua, mereka berkata, dasar itu bersifat perkauman atau rasis, yakni dasar itu dikatakan pro-Melayu/bumiputera dan anti kaum lain, atau dikatakan bahawa DEB adalah dasar diskriminasi terhadap kaum bukan Melayu. Akibatnya, kata mereka, pelaburan asing tidak tertarik atau takut-takut untuk melabur di Malaysia, dan ekonomi Malaysia merosot, tidak maju dalam tempoh DEB itu.


Apa bukti yang menunjukkan bahawa dasar itu adalah dasar ekonomi Melayu, dasar rasis, dasar anti pasaran, dasar diskriminasi terhadap kaum lain sehingga menyebabkan dalam tempoh 20 tahun usia DEB kaum-kaum lain dizalimi, dipinggirkan dari kemajuan ekonomi negara sedangkan kaum bumiputera hanya 30%, bukan 60% atau 50% ekonomi negara.


Di dalam tempoh tempoh 20 tahun usia DEB kemajuan yang dicapai oleh kaum bukan Melayu dalam bidang perniagaan dan kuasa milik ekonomi secara ‘private’ terus meningkat berkali ganda, meninggalkan kaum Melayu jauh-jauh ke belakang. Dalam tempoh itulah ekonomi negara bertambah maju. Ekonomi Malaysia disenaraikan sebagai ekonomi yang ke-29 terbesar di dunia.


Itu semua adalah hasil daripada pembangunan ekonomi yang pesat yang dijanakan oleh DEB melalui pembinaan beberapa banyak infrastruktur baru, melalui pemberian beberapa banyak insentif untuk menggalakan pelaburan dalam negeri dan menggalakkan kepenggunaan atau ‘consumption’, mencurahkan wang dalam pasaran perusahaan awam yang faedahnya juga mengalir dengan banyak ke dalam pasaran eonomi swasta.Sebenarnya golongan ini bebal sejarah dan kenyataan tahap pencapaian ekonomi bumiputra. Benar kita memerlukan penilaian terhadap dasar dan perlaksanaan. Tetapi menafikan kejayaan DEB adalah keterlaluan dan menuduh seluruh DEB adalah penyelewengan adalah pembohongan.


Memang DEB memerlukan pemeriksaan di atas pencapaian oleh pihak yang dipertanggungjawabkan, tetapi menuduh DEB sebagai dasar perkauman, tidak adil dan gagal adalah keterlaluan. DEB merupakan penterjemahan roh perlembagaan dalam usaha memulihkan nasib generasi bumiputra yang ketinggalan sejak berzaman atas apa jua alasan yang diberikan sejarah. Perbedaan struktur asasi masyarakat mengikut garis ethnik dalam bidang pekerjaan, pendapatan dan harta memerlukan jangka masa yang lama hingga memerlukan beberapa generasi untuk dipulihkan.


Perlu dingatkan orang Melayu telah banyak berkorban sejak merdeka lagi dengan dasar ‘quid pro quo’ (dasar beri memberi) tentang bagaimana besarnya tolak ansur bangsa Melayu terhadap kemasukan orang asing ke dalam negara mereka sehinggakan di negeri-negeri Bersekutu (Pahang, Perak, Selangor dan Negeri Sembilan) bilangan kaum Cina telah mencapai angka 64 peratus keseluruhannya (1931). Angka-angka inilah yang menyebabkan orang Melayu ketika itu diburu oleh satu kebimbangan baru. Pun begitu, orang Melayu tidak marah kepada imigran Cina atau India, malah tidak juga kepada penjajah Inggeris.


Ratusan tahun Melayu menghadapi penjajahan dan kesannya melalui kemasukan kaum asing. Satu dasar yang dipaksakan terima. Dengannya persaingan bermula. Memang terdapat peningkatan tahap ekonomi kaum bumiputra semenjak Dasar Ekonomi Baru (DEB) dilancarkan pada tahun 1970. Namun dalam membetulkan perbedaan ketara struktur asas ekonomi ini tidak mungkin dapat dilaksanakan dalam tempoh yang singkat 20 tahun. Ia memerlukan lebih dari itu disamping diberikan bimbingan dalam menghadapi dunia pasaran bebas terbuka. Sejak merdeka, UMNO yang didukung oleh komponen parti perikatan dan kemudiannya BN menyokong gagasan pemulihan ini. Ini merupakan satu tindakan yang sah menurut semangat perlembagaan yang berasaskan prinsip “quid pro quo” (dasar beri memberi), yakni toleransi Melayu dalam soal penerimaan kerakyatan kaum lain dibalas dengan dasar perlindungan yang sah.


Kalau kita mengkaji Suruhanjaya Reid, ia mengatakan kalau kita mengambil hak Melayu secara tidak terancang ia boleh meruntuhkan pembinaan bangsa dan negara. Atas sebab itu PERKASA tidak bersetuju jika ada pihak mengatakan bahawa Perkara 153 memberi kelebihan melampau kepada orang Melayu. Ini kerana sistem tersebut mesti bergerak dengan hak-hak munasabah terhadap bangsa lain.


Suruhanjaya Reid merujuk salah satu terma Perlembagaan ialah menjaga kedudukan Melayu dan Islam serta menjaga hak-hak munasabah terhadap bangsa lain, jadi apabila kita menjaga kepentingan Melayu ini tidak bermakna kita mengabaikan bangsa lain. Untuk membina sebuah negara yang aman dan damai serta mewujudkan kestabilan politik kita memerlukan kesaksamaan dan keadilan.Keadaan ekonomi yang berat sebelah serta usaha mencabar persetujuan perlembagaan yang sah ini telah mengakibatkan peristiwa ketidakstabilan negara seperti yang terlihat dalam peristiwa berdarah 13 mei 1969. Benarlah apa yang pernah dinyatakan oleh Secretary Gates; “Failure in economics can lead to failure in security; counter-wise, failures in security can create economic crises..”


PERKASA negeri Pahang berpendapat bahawa dalam keadaan yang diperlukan untuk kepentingan negara, demi keadilan ekonomi antara kaum dan demi perpaduan kebangsaan (‘national unity’) kerajaan berhak melakukan tindakan ‘social intervention’ untuk memastikan bahawa ekonomi negara ini tidak menjadi medan ‘free-for-all’, medan persaingan yang tidak adil antara kaum, medan eksploitasi dan monopoli ekonomi sehingga boleh menimbulkan perpecahan antara kaum dalam bidang pembangunan ekonomi.


Perlembagaan Malaysia mempunyai satu peruntukan khas di bawah Perkara 153 bertujuan memelihara orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak. Kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera termaktub di bawah klausa (2) Perkara 153. Ia menggariskan bahawa Yang Dipertuan Agong atas nasihat Perdana Menteri atau Kabinet, berkuasa menyelamatkan atau menjamin kedudukan istimewa orang Melayu dan Bumiputera Sabah dan Sarawak dengan menentukan kedudukan mereka dalam perkhidmatan awam, agihan biasiswa atau pendidikan atau latihan atau lain-lain kemudahan yang diberikan kerajaan termasukpermit atau lesen perniagaan.


Daripada peruntukan ini jelas bahawa orang Melayu secara automatik mempunyai hak untuk mendapat biasiswa atau bantuan dan lain-lain kemudahan istimewa pelajaran atau latihan atau kemudahan-kemudahan khas. Ini jelas merupakan hak, harta dan pusaka yang haruslah kita pertahankan dengan nyawa dan kekuatan yang ada ada pada kita. Dan jangan sekali-sekali kita membiarkan ia di cairkan atau “diluted” oleh mana-mana pihak atas apa-apa asas atau sebab pun oleh kerana ia sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.


Sejak negara ini merdeka pada 1969, Tun Razak telah menjadi Peruntukan 153 Perlembagaan Malaysia sebagai sumber induk kepada penggubalan danpelaksanaan seluruh dasar, strategi dan program affirmative yangmemberikan keistimewaan kepada orang Melayu dan Bumiputera di bidang sosio-ekonomi. Perkara 153 inilah yang menjadi sumber kepada Dasar Ekonomi Baru (DEB), Dasar Pembangunan Nasional (DPN) dan Dasar Wawasan Negara (DWN).


Sehubungan dengan itu, PERKASA negeri Pahang mendesak kerajaan agar Model Ekonomi Baru yang akan digubal oleh pihak kerajaan WAJIB menjadikan Peruntukan 153 Perlembagaan Malaysia sebagai sumber induk kepada penggubalan dan pelaksanaan seluruh dasar, strategi dan program Model Ekonomi Baru. Jika dasar-dasar yang melahirkan program-program affirmative ini tidak diberi penekanan di dalam Model Ekonomi Baru maka orang Melayu dan Bumiputera akan melarat dan terpinggir di negara asal mereka sendiri.

(klik ke sumber asal)

4 comments:

Sosialis Hijau said...

Salam,

Saya adalah blogger Sosialis Hijau. Saya mohon pada tuan untuk keluarkan link saya dari blog tuan kerana blog, email dan FB saya telah di ceroboh. Bukan saya yang menulis blog bermula pada 2/3/10. Saya mohon sangat2 jasa baik tuan keluarkan blog saya dengan segera.

Sila hubungi saya di 019-4342479 untuk apa2 pertanyaan.

Terima kasih

Wan Solehah al-Halbani said...

Salam,

Dalam membela nasib Melayu di bumi Melayu kita ini, kita semestinya bersikap dan bertindak RASIS terhadap orang-orang kafir Cina dan India, hatta terhadap Melayu/Bumiputra yang kafir. Survival Melayu dalam persaingan dgn Cina di bumi kita ini hanya boleh dicapai melalui segala dasar dan program kerajaan Melayu yang berbentuk RASIS. Kalau kerajaan bersikap “fair and square”, Melayu tetap akan kecundang dalam berbagai-bagai bidang kehidupan, kita akan kecundang dalam bidang pelajaran dan sudah semestinya kita akan kecundang dalam bidang ekonomi.

Arwah Tun Razak adalah seorang pemimpin yang pragmatis, beliau sedar bahawa hanya dasar RASIS sahaja yang boleh menjamin survival Melayu di bumi Melayu kita ini sendiri. Beliau melaksanakan DEB, dasar Pelajaran Nasional dan dasar Bahasa Melayu yang kesemuanya itu adalah berunsur RASIS yang meminggirkan orang-orang Melayu/Bumiputra, Cina dan India yang bukan Islam, dan beliau melindungi, mempertahan dan mempromosi hak-hak orang-orang Melayu/Bumiputra, Cina dan India yang beragama Islam.

Malang sekali beliau dibunuh oleh Yahudi di United Kingdom hanya setelah kira-kira lima tahun sahaja sebagai PM.

UMNO di bawah agen-agen Yahudi seperti Mahathir, Pak Lah dan Najib, sudah menyimpang jauh dpd dasar-dasar RASIS yang diciptakan oleh Tun Razak dahulu – natijahnya tiadalah yang lain melainkan kehancuran kpd Melayu dalam seluruh bidang kehidupan.

Kini Melayu/Bumiputra adalah amat kecewa dgn UMNO. Melayu akan mencuba nasib dgn PR pula. PR bukan parti politik yang bersifat RASIS Melayu, dasar PR adalah “fair and square” dan sudah semestinya PR akan membawa kehancuran kpd nasib bangsa Melayu. Di bawah kekuasaan politik PR nanti, Melayu akan tetap tercorot dalam segala bidang kehidupan. Sekali lagi kita akan kecewa – lebih parah dpd apa yang berlaku sebelum dpd itu!

Kekecewaan ini akan membawa kpd kesedaran dan keinsafan kpd kita yang seterusnya akan menghasilkan tindakan-tindakan yang agresif dan militen di kalangan orang-orang Melayu/Bumiputra Islam terhadap PR. Pilihan kpd orang-orang Melayu pada masa itu nanti hanyalah untuk kembali kpd Islam, bukan lagi melalui pilihanraya, tetapi untuk kembali kpd Islam melalui Jihad Perang dan Revolusi!

Kerajaan demokrasi BN sekarang ini atau PR akan datang nanti adalah kerajaan yang kafir, zalim dan fasik. Perkara-perkara 43, 44 dan 161 dalam Perlembagaan Negara kita menyebabkan kerajaan-kerajaan BN sekarang dan juga kerajaan PR kemudian nanti wujud sebagai kerajaan-kerajaan manusia yang kafir, zalim dan fasik. Allah memerintahkan kita agar kita melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas kerajaan BN mahupun ke atas kerajaan PR nanti (Baqarah 193, 251; Hajj 40). Jalan pilihanraya melalui amalan agama demokrasi yang kafir adalah jalan yang kafir yang dilarang oleh Allah (Fatir 10).

Berperanglah wahai bangsaku, bukan di atas nama Melayu, kerana Melayu dan untuk Melayu, tetapi di atas nama Allah, kerana Allah dan untuk Allah. Wahai bangsaku! Bangkitlah dgn kalimah Laailaahaillallah untuk mewujudkan ketuanan Islam melalui Jihad, Perang dan Revolusi (Taubah 33). Dasar Islam terhadap orang-orang kafir tiadalah yang lain melainkan DISKRIMINASI dan PEMINGGIRAN terhadap mereka agar kita akan dapat mewujudkan ketuanan Islam di bumi Melayu kita ini.

Allah memperingati kita sekiranya orang-orang kafir berkuasa dan mengatasi kita nanti mereka akan membunuh kita (Mumtahanah 2). Mereka bersatu padu sesama mereka untuk menyerang, memerangi dan membunuh kita, justeru Allah memerintahkan kita agar kita bersatu padu sesama kita untuk menyerang dan memerangi mereka sebelum mereka berkesempatan untuk menyerang dan memerangi kita, kalau tidak, Allah memperingati kita bahawa akan berlaku penindasan ke atas kita oleh mereka serta akan berlaku kerosakan yang besar di bumi (Anfal 73).

Apakah ini tidak merupakan perintah-perintah Allah yang jelas dan tegas agar kita bersikap RASIS terhadap orang-orang kafir?

Sekian, terima klasih.

WAN SOLEHAH AL-HALBANI

Wan Solehah al-Halbani said...

Salam,

Saya mengatakan Melayu semestinya bersifat RASIS, tiada yang lain melainkan RASIS semata-mata. Telitilah segala hujjah berikut :

Orang-orang kafir zimmi adalah orang-orang kafir yang menerima hakikat bahawa mereka adalah rakyat ‘KELAS KEDUA’ yang dikehendaki untuk sentiasa mengalah, tunduk dan menghormati umat Islam, agama Islam dan kerajaan Islam. Mereka dikehendaki untuk sentiasa mentaati dan mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang dikenakan khas ke atas mereka sahaja seperti berikut :

1. Mereka tidak boleh mendirikan rumah-rumah ibadat yang baru selain daripada yang sedia ada sahaja;

2. Mereka tidak dibenarkan untuk membaik pulih rumah-rumah ibadat mereka yang telah dirosak dan dimusnahkan oleh orang-orang Islam;

3. Mereka tidak boleh menghalang orang-orang Islam daripada menumpang rumah-rumah ibadat mereka;

4. Mereka dikehendaki untuk membenarkan sesiapa sahaja daripada orang-orang Islam yang ingin untuk menduduki rumah-rumah mereka selama tiga hari dengan memberi layanan sebagai tetamu yang istimewa, dan seandainya tetamu Islam mereka itu jatuh sakit, mereka dikehendaki untuk membenarkan tetamu tersebut untuk menduduki rumah mereka lebih lama;

5. Mereka tidak boleh mengamalkan sikap permusuhan terhadap umat Islam atau untuk membantu musuh-musuh Islam;

6. Mereka tidak boleh menghalang kaum mereka daripada memeluk agama Islam;

7. Mereka hendaklah sentiasa mengalah, tunduk dan menghormati orang-orang Islam;

8. Mereka dikehendaki untuk membenarkan orang-orang Islam untuk menyertai apa-apa permesyuaratan walaupun yang berbentuk peribadi di kalangan kaum mereka;

9. Mereka tidak dibenarkan untuk memakai pakaian-pakaian yang sama dan serupa dengan pakaian-pakaian orang-orang Islam;

10. Mereka tidak dibenarkan untuk menamakan anak-anak mereka dan diri mereka dengan nama-anam yang sama dengan nama-nama Islam;

11. Mereka tidak dibenarkan untuk menunggang kuda-kuda mereka dengan pelana-pelana dan tali-tali kekang;

12. Mereka tidak dibenarkan untuk memiliki apa-apa senjata sekalipun;

13. Mereka tidak dibenarkan untuk memakai apa-apa bentuk cincin dijari-jari mereka yang berupa pengenalan diri, pangkat atau cop mohor;

14. Mereka tidak dibenarkan untuk menjual atau meminum minuman keras di khalayak ramai;

15. Mereka dikehendaki untuk memakai pakaian-pakaian yang khas dan berbeza yang bertujuan untuk menunjukkan kerendahan status mereka berbanding dengan orang-orang islam;

16. Mereka tidak dibenarkan untuk mempromosikan kebudayaan, adat istiadat dan cara hidup mereka kepada orang-orang Islam;

17. Mereka tidak dibenarkan untuk mendirikan rumah-rumah mereka berdekatan dengan sesatu komuniti umat Islam;

18. Mereka tidak dibenarkan untuk membawa mayat-mayat kaum mereka sehingga mendekati mana-mana perkuburan Islam;

19. Mereka tidak dibenarkan untuk mempamirkan cara mereka beribadat kepada orang-orang Islam dan mereka juga dilarang daripada meratapi orang-orang mati dengan suara yang kuat yang dapat didengar oleh umat Islam;

20. Mereka tidak boleh mengambil hamba Islam untuk mereka.

Inilah peraturan dan undang-undang yang khusus untuk ditaati dan dipatuhi oleh orang-orang kafir yang berada di bawah sistem pemerintahan Islam yang bermula pada zaman Rasulullah saw di Medinah dan kemudiannya diikuti di bawah Khulafa ar-Rasyidin dan seluruh pemerintahan Islam di bawah beberapa Khilafah Islam di Baghdad, di Mesir, di Sepanyol dan di bawah Khilafah Islam Turkey yang meliputi Eropah Timur. Inilah ertinya umat NOMBOR SATU di bumi kita ini seperti yang diperintah dan dikehendaki Allah!


Sekian, terima kasih.


Wan Solehah al-Halbani

Wan Solehah al-Halbani said...

Salam,

Masalah orang-orang Melayu kita kini dan selama-lamanya sejak dahulu lagi adalah kerana mereka adalah bangsa yang lembik dan dayus yang sentiasa mengalah dan tunduk kpd orang-orang kafir Cina akibat dpd sikap dan tindakan mereka yang membuangkan segala ajaran dan dasar hidup Islam dpd sistem kehidupan mereka. Itu sahaja!

Oleh kerana terlalu lembik, pengecut dan dayus bangsa Melayu tidak nampak bahawa Mahathir, Pak Lah dan Najib telah lari dpd dasar-dasar RASIS yang dibuat oleh arwah Tun Razak dahulu untuk membantu Melayu. Mahathir menghapuskan DEB, menghapuskan akta pelajaran 1961, meminggirkan bahasa Melayu dan membawa masuk Cina, India, Nepal, Vietnam kafir ke Malaysia. Namun seluruh bangsa Melayu yang lembik, pengecut dan dayus ini sekadar diam membisu sahaja. Maklumlah bangsa lembik! Melayu langsung tidak tahu apa-apapun. Dalam pada itu ramai pula di kalangan Melayu dayus ini akan berpekik dgn penuh semangat keperwiraan dan kebanggan, “Hidup Mahathir! Mahathir selama-lamanya, tiada yang lain melainkan Mahathir!”

Allah berjanji bahawa Dia sekali-kali tidak akan membantu Melayu kerana Melayu tidak membela nasib mereka sendiri, dan lebih-lebih lagi kerana Melayu adalah bangsa yang lembik dan dayus. Allah mengutuk Melayu! Sudah sewajarnyalah Melayu kita ini akan hanyut – hanyut sama seperti Melayu di Filipina dan Singapura, dan juga hanyut sama seperti Melayu di selatan Thai yang kini kira-kira 80% dpd mereka sudah tidak pandai untuk berbahasa Melayu lagi dan kira-kira 30% dpd mereka sudah menjadi murtad dan mereka kini sedang diperhamba abdi, dilanyak dan dihina oleh kaum kafir Thai. Majoriti dpd mereka suka dan selesa dgn keadaan mereka yang hina dina seperti ini. Golongan yang mulia, iaitu yang bangkit dan memberontak hanyalah minoriti yang tersangat kecil sahaja bilangan mereka.

Kita kini sedang berada di bawah penjajahan Yahudi dalam bentuk “neo-colonialism”, dan di dalam buku kepunyaan Yahudi yang bertajuk “Malaysia – Direct and Indirect Rule”, terbitan Harold Macmillan, New york 1937, Yahudi bercadang untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara kafir yang merdeka pada 2065 nanti. Mungkin pada masa itu 20% dpd Melayu sudah murtad dan justeru sempurnalah Malaysia kita ini menjadi sebuah negara yang kafir dan setelah itu Yahudi merancang untuk memerdekakan kita. Trend di dalam negara kita sekarang ini adalah menepati dgn terperinci akan segala perancangan jahat Yahudi untuk mengkafirkan kita seperti mana yang terkandung di dalam buku tersebut.

Tak akan Melayu hilang di dunia! Ini hanyalah kata-kata retorik yang menjadi angan-angan kita untuk menyedapkan hati kita sahaja. Realitinya ialah kita kini sedang berada dalam proses yang akan hilang lenyap di dunia ini – slowly but surely! Tidak kerana yang lain tetapi hanya kerana kita ini adalah bangsa yang lembik dan dayus, banyak bercakap kosong tetapi takut untuk bertindak. Jadilah kita ini umat manusia yang hina dina di bumi kita sendiri.

Pada mulanya Singapura adalah kepunyaan Johor dan pulau Pinang pula kepunyaan Kedah – kepunyaan Melayulah. Pada hari ini Melayu di Singapura dan di Pulau Pinang sudah terima realiti bahawa tanah air mereka dan tempat-tempat tinggal mereka sekarang ini adalah kepunyaan Cina, milik Cina dan hak Cina. Tak lama lagi Melayu di Malaysia kita ini akan jadi macam Melayu Pulau Pinang, Melayu Singapura dan Melayu selatan Thai – pada masa itu kita sebagai Melayu yang lembik dan dayus ini akan terima bahawa Tanah Melayu kita ini adalah hak, milik dan kepunyaan Cina dan kita akan berpuas hati dan mungkin berbangga-bangga pula untuk hanya sekadar wujud sebagai orang-orang yang menumpang tuah di bumi kepunyaan Cina yang kaya raya ini!

Si dayus Melayu yang bodoh sombong dan pengcut ini tidak mungkin akan sedar diri. Mungkin ianya sudah menjadi suratan takdir bahawa Melayu lembik dan dayus ini hanya layak untuk dimakan hidup-hidup oleh kafir Cina yang lapar, gagah dan jahat ini.

Sekian, terima kasih.


Wan Solehah al-Halbani