hit counter

Powered by web analytics software.

Sunday, December 12, 2010

MELAYU - APA YANG TINGGAL?




Saya menerima sms dari seorang sahabat yang mengetuai perkasa negeri. Sms nya berbunyi begini;

Cua Sio Lek @ CSL meragui samada ketuanan Melayu dengan 1 Malaysia dapat berjalan seiring. CSL juga tidak mahu Cina dipanggil golongan pendatang, juga tak mahu UMNO dipanggil 'big brother' dalam gagasan BN. CSL telah berjaya membawa isu UCE sebagai kelayakan minima untuk kemasukkan ke institusi pengajian tinggi. CSL juga tidak mahu PM umumkan apa-apa dasar di MT UMNO kerana tidak setaraf kabinet. Sebenarnya MT UMNO itu Melayu. Syabas kaum Cina, UMNO telah memenuhi apa saja tuntutan kaum tionghoa. Melayu akan selama-lamanya tertipu dan ditipu.

Saya ingin menulis mengenainya, namun saya menemui tulisan ini lalu saya mengangkatnya disini atas dasar pendapat dan pandangan yang sama:

"MCA tidak mahu ada sistem “abang besar, abang kecil” dalam BN. Keputusan penting kerajaan jangan dibuat di dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO, sebaliknya keputusan itu perlu dibuat dalam Kabinet. Pemimpin UMNO perlu berhenti menggunakan perkatan sensitif seperti “pendatang” (immigrants), “penumpang” (passengers), “terhutang budi” (indebted to), “kurang patriotic” (unpatriotic) and “ketuanan Melayu” (Malay supremacy). " - Kenyataan Chua Soi Lek di Konvensyen Barisan Nasional (5 Disember 2010).

http://kelabchedet.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3833

Siapa yang menyokong kenyataan ini? Presiden Gerakan Koh Tsu Koon.

Kata Koh Tsu Koon menerusi satu kenyataan media bertulis:"mengumumkan dasar-dasar kerajaan yang penting selepas mesyuarat-mesyuarat Umno dan bukannya selepas mesyuarat Kabinet atau BN telah menimbulkan tanggapan bahawa tiada kesemarataan di dalam BN di kalangan parti komponen seperti mana termaktub di dalam Perlembagaan BN.

"http://www.thesundaily.com/article.cfm?id=54926

Kenyataan Koh Tsu Koon adalah contoh terbaik betapa bersatunya hati kaum Cina, baik dari MCA, Gerakan atau DAP demi kepentingan kaum mereka. Malangnya, reaksi pemimpin Melayu selalunya lambat. Dalam kes ini, tiga hari selepas Chua Soi Lek membuat kenyataan baru lah kita terdengar bantahan dari Naib Presiden Umno Hishammuddin Hussein. Tetapi lain pula dengan Nazri Aziz. Beliau memilih untuk bersama Wee Meng Chee (Namewee) untuk memberi sokongan moral kepada anak muda Cina yang anti Melayu ini. Apa kata Nazri?

"Saya percaya orang muda (Namewee) ini disalahertikan dan niat beliau disalahtafsirkan".

http://www.malaysia-instinct.com/english/index.php?option=com_content&view=article&id=1139:namewee-is-not-racist-nazri-aziz&catid=98:breaking-news&Itemid=732

Nazri lebih berminat mempromosikan Namewee dari mempertahankan bangsa sendiri.

Semoga Namewee dapat menghadiahkan satu lagu untuk Nazri sebagai satu penghormatan. Namewee harus mempertimbangkan menamakan lagu ini 'FUCK NAZRI AZIZ, SUCKS BANANA", sepertimana Namewee mendendangkan sebuah lagu kepada seorang guru Melayu yang bernama Siti Inshah (lihat video di atas).


JELAPANG - FUCK NAZRI AZIZ, SUCK S BANANA

No comments: